Så konstrueras sportfiskebåtar i aluminium

Båtkonstruktion är en konst i sig och ser olika ut beroende på båtens huvudmaterial. Att en fritidsbåt är byggd på ett bra sätt är viktigt för att säkerställa god funktion och hållbarhet. Sportfiskebåtar i aluminium har många fördelar under själva konstruktionen eftersom aluminium är ett mycket lättarbetat material. Att konstruera en båt i aluminium tillåter mycket flexibilitet och en smidig sammansättning. Det finns en mängd fördelar att använda sig av aluminium som material för just konstruktion av båtar:

  • Låg densitet – Ett mycket lätt material
  • God styrka – Klarar kraftiga smällar
  • Lättbearbetat – God konstruktion och en snygg design
  • Rostar inte så lätt – Om konstruktionen är i enbart aluminium

Skrovet – en enda aluminiumplåt

Aluminiumplåtar kommer i många storlekar, och för att säkerställa att skrovet blir slitstarkt och håller ihop tillverkar man det av en enda aluminiumplåt. Denna skärs ut och böjs efter den modell aluminiumbåten kommer att få. Det finns stora fördelar med att tillverka skrovet av en och samma plåt framför att tillverka ett tvådelsskrov, den främsta att båten blir mer slitstark. Att båtens grund tillverkas av en plåt garanterar alltså hållbarhet men gör också att båten får ett jämt och snyggt utseende.

Relingslister som håller besättningen torr

Det finns mycket med sportfiskebåtar i aluminium som gör att de är bra båtar för denna typ av aktivitet. Förutom att de är lättnavigerade och hållbara är de också stabila. För att ytterligare säkerställa att båtens besättning håller sig torr i hårt väder kan aluminiumbåtar utrustas med relingslister som ett ytterligare skydd.

Sportfiskebåtar i aluminium är en slittålig konstruktion

När man letar efter en båt för sportfiske finns det många delar att se över. Först och främst vill man ha en praktisk båt som fyller de behov man har för besättningsstorlek och dylikt. Ofta vill man även att båten ska vara snygg, lätt och bränslesnål. Något som är lätt att glömma då man köper en ny båt är att hållbarheten och därmed båtens livslängd också är en viktig faktor. Aluminium är ett mycket slittåligt material, och även om båten får mindre ytliga skador kan dessa ofta åtgärdas enkelt. Flexibiliteten som materialet erbjuder gör att det är svårt att matcha, och därför att föredra när man väljer en sportfiskebåt.

Lämna ett svar