Cykeltröja – nödvändigt eller ej?

Cykeltröja - nödvändigt eller ej?

Cykelkläder är någonting som många nya cyklister undrar över. Räcker det med cykeltröja och cykelshorts? Behöver man överhuvudtaget bära kläder anpassade för cykling? Fördelen med att bära cykelkläder är uppenbar: dessa plagg är framtagna med dig (som cyklist) i åtanke. De är till för att underlätta din cykling, genom att göra cykelturerna behagligare och göra dig till en mer effektiv cyklist. Det innebär dock inte att du behöver fylla din garderob med cykelkläder, utan för många amatörcyklister räcker det gott med ett par cykelshorts och en cykeltröja.

Cykeltröjan ett viktigt plagg för alla cyklister

Du behöver förstås inte klä dig som en Tour de France-cyklist varje gång du sätter dig på din cykel, men under längre cykelturer där du får ett hyfsat träningspass kan en bra cykeltröja vara till stor hjälp. De flesta moderna cykeltröjor har en ficka dragkedja på ryggen. Dessa varierar i längd och en kortare tröja kan vara lämplig om vädret är milt, medan en dragkedja med trekvarts längd ger dig möjligheten att öppna tröjan utan att den öppnas helt och fladdrar omkring medan du cyklar.

Hela dragkedjor gör sig bättre under varma dagar, då de gör det möjligt för dig att öppna upp din tröja när du klättrar uppför en backe och därmed låta vinden svalka ner dig. Du bör hålla utkik efter tröjor som har fler än en fick baktill. Fickor gör det möjligt för dig att bära med dig viktiga föremål såsom nycklar, plånbok, telefon, tilltugg, multiverktyg, punkteringskit och en minipump. Fickorna på cykeltröjor är ofta öppna, men bättre tröjor har vanligtvis en dragkedja som gör att du kan säkra lite dyrare föremål.

Håll dig sval

På moderna cykeltröjor finns mekanismer för nedkylning såsom användningen av material som främjar luftflödet. Många tröjor har även material som skyddar dig från solens UV-strålar och minskar risken att du bränner dig. Många sommartröjor är gjorda för att avleda kroppsvärme och fukt, samtidigt som de torkar snabbt. Som du säkert kan föreställa dig, kan kläder som används för träning lätt bli lite illaluktande, så tillverkarna av cykeltröjor använder sig därför av material som har antibakteriella egenskaper och minskar odören.

Lämna ett svar