Vilken kniv behöver du i naturen?

Att en kniv ska köpas utifrån behov och hur den ska användas är självklart. Det är inte någon som köper en köttkniv när man ska ut i naturen och tälja. Men det betyder ändå inte att det är helt lätt att välja kniv. För alla behov finns nämligen ett stort utbud av varianter. Allt från de mycket små fickknivarna till de betydligt större och ”klumpigare” knivarna.

Man kan kategorisera knivar efter hur de är uppbyggda och därigenom se deras fördelar och nackdelar.

Knivmodeller

Knivar med fast blad – Med detta menas att bladet sitter fast i fästet och att man därmed inte kan fälla ihop den som med en fällkniv. I och med denna konstruktion skapas den mest stabila och hållbara kniven. Det är inte några smådetaljer som kan gå sönder och man kan även belasta den mer än de andra varianterna. Men självklart finns det även skillnad i kvalité på dessa. För att kniven ska vara så hållbar som möjligt är det viktigt att fästet går långt in i handtaget. Dessutom att det är ett kraftigt blad. Det kommer ge styrka och hållbarhet.

Här kan man även fundera på hur greppvänligt handtaget är och om det ska vara ett litet hål som gör att en lina kan sättas fast i kniven som sedan kan vara kring handleden. Fundera även på storleken på kniven beroende på vad som ska göras med den.

Fällknivar – Den stora fördelen med fällknivar är att de tar betydligt mindre plats än en kniv med fast blad. Hopfälld kan man lätt ta med sig den i en ficka och dessutom skyddas den mycket effektiv när den är infälld. En bra kniv att ha som ”extrakniv” eller ”nödkniv” i bil, husvagn eller sommarstugan. Ingen kniv som man jobbar med under längre perioder men som är bra vid enstaka tillfällen.

Det finns även fällknivar som är multiknivar med verktyg. Beroende på vilken typ av äventyr du planerar för i vildmarken. När du väl bestämt dig för vilken typ av kniv som passar dig bäst kan du besöka outdoorexperten.se som har ett väl tilltaget utbud i alla prisklasser

Lämna ett svar